Selecteer een pagina

Wat is Fast Fashion en waarom is het zo slecht?

Waarschijnlijk heb je het begrip ‘Fast Fashion’ al wel is voorbij horen komen. En ook dat het niet goed is. Maar wat houdt Fast Fashion nou eigenlijk in?

Snelle mode

Letterlijk vertaald betekent het snelle mode. Dit omdat de kleding op hoge snelheid geproduceerd wordt voor snelle consumptie. Ook is de kwaliteit van de kleding vaak slecht. Iets wat je ziet bij Fast Fashion winkels, kan een aantal weken geleden slechts een tekening zijn geweest. Ze zorgen ervoor dat de mode meerdere keren per seizoen wisselt. Daarom zijn we tegenwoordig heel snel uitgekeken op de kleding die we hebben en blijven we nieuwe kleding kopen. Maar om zo vaak nieuwe kleding te kunnen kopen moet het natuurlijk heel goedkoop zijn. En dat is het, met alle gevolgen die daarbij komen kijken. Want dat zijn er nogal wat. Wij betalen maar een klein deel van de prijs, achter de schermen wordt de rest van de prijs betaald door mensen in ontwikkelingslanden én door het milieu.

 

Slechte werkomstandigheden

De prijs van Fast Fashion ligt zo laag door meerdere redenen. Een van die redenen is omdat de mensen die de kleding maken bizar lage lonen krijgen. Ze werken vaak meer dan 60 uur in de week en kunnen met hun loon nog maar net overleven. Want de omstandigheden waar ze in leven zijn enorm slecht. 

Om een beeld te krijgen van hoe slecht de werkomstandigheden zijn, is een voorbeeld Rana Plaza, een textielfabriek in Bangladesh, die in 2013 instortte. Hierbij zijn meer dan 1000 mensen om het leven gekomen. Ondanks dat ze wisten dat het gebouw op instorten stond, werden de werknemers toch opgeroepen om te komen werken omdat ze anders geen loon zouden krijgen.

 

Slecht voor het milieu

Ook is de Fast Fashion industrie slecht voor het milieu. Veel van onze kleding is van katoen, en voor de productie van katoen wordt heel veel water gebruikt. Zo kost het maken van een spijkerbroek ongeveer 8.000 liter water. Ook kost het heel veel CO2 uitstoot om deze kleding dan weer te verspreiden over de wereld. Verder worden er heel veel chemicaliën, pesticiden en kunstgras gebruikt voor de teelt van katoen. En zo heb je nog veel meer dingen. Bij het wassen van synthetische kleding komt er zo’n half miljoen ton aan microvezels in het water terecht. En dit komt dan weer terecht in ons eten. Zeker niet duurzaam dus!

Al met al genoeg redenen om vaker duurzame kleding kleding te kopen!

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Join

Work With Me